Je zindert van de energie en je hoofd loopt over van de ideeën. Je weet het zeker: je gaat voor jezelf beginnen! Maar mag dat zomaar in de door jou gekozen beroepsgroep? Of gelden er specifieke eisen voor jouw beroep? We vertellen je graag of jij zomaar een bedrijf mag starten!

Is jouw beroep een ‘beschermd beroep’?

Sommige beroepen zijn beschermd. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan artsen, verplegers, apothekers of architecten. Maar dat zijn niet de enige beroepen die beschermd zijn. Alleen in Nederland al zijn er maar liefst 185 beschermde beroepen! In deze EU-database kun je opzoeken of jij een beschermd beroep hebt. Is dat zo, dan betekent het dat je voor de uitoefening van jouw beroep aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld kunnen bewijzen dat je de juiste opleiding hebt gevolgd of voldoende ervaring hebt. Dat doe je door:

  • een diploma of getuigschrift te halen
  • specifieke examens te doen
  • je in te schrijven bij de voor jou relevante beroepsorganisatie

Als jouw beroep niet beschermd of gereglementeerd is

Ook als je geen beschermd beroep hebt, kan het zijn dat je aan bepaalde eisen moet voldoen. Dat is het geval als je een beroepsopleiding op mbo-kwalificatieniveau 3 of 4 hebt gedaan én deze opleiding door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap is erkend.

Meer hierover zal binnenkort uitgebreid in een blog worden toegelicht.