Leestijd: 3 minuten

Heb je als ZZP’er voor iedere opdracht een modelovereenkomst nodig? Nee, niet altijd. Wanneer dan wel? Dat leggen we je graag uit.

Wat is een modelovereenkomst?

Met dit document kun je de werkrelatie tussen jou en je opdrachtgever verduidelijken. Dit is onder andere handig voor de Belastingdienst, die kan ernaar vragen.

Een modelovereenkomst gebruiken is niet wettelijk verplicht, maar kan wel handig zijn.

Je geeft met een modelovereenkomst aan dat je niet in loondienst bent voor je opdrachtgever. Dit is belangrijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid betekent dat je een opdracht aanneemt als zelfstandig ondernemer, maar eigenlijk in loondienst bent. Dit is bijvoorbeeld het geval als dit je enige opdracht is, de opdrachtgever je enige klant is en de opdracht voor langere tijd loopt.

Eigenlijk zou je opdrachtgever je dan in (tijdelijke) loondienst moeten nemen en de bijbehorende belastingen moeten betalen (loonheffing betalen, jou doorbetalen bij ziekte en vakantie, zich houden aan ontslagregels), maar soms proberen bedrijven daar onderuit te komen door te doen alsof ze met freelancers werken. Dan draait de ZZP’er, jij dus, op voor die kosten. En dat vindt de Belastingdienst niet wenselijk. 

Wil je aangeven dat je de samenwerking met je opdrachtgever geen schijnzelfstandigheid is? Dan kun je dus een modelovereenkomst gebruiken.

Hoe stel je een modelovereenkomst op?

De Belastingdienst biedt zelf een modelovereenkomst aan voor bijna iedere situatie. Is er geen modelovereenkomst beschikbaar voor jouw situatie? Dan ben je waarschijnlijk in loondienst, volgens de Belastingdienst. En kun je dus geen modelovereenkomst gebruiken.

Er zijn een aantal richtlijnen om te bepalen of je een modelovereenkomst kunt gebruiken:
– Er is geen werkgeversgezag. Dit betekent dat jouw opdrachtgever niet bepaalt hoe jij je werk doet,
– Er is geen verplichting tot persoonlijke arbeid. Dat betekent dat jij in principe ook iemand anders het werk mag laten uitvoeren.
– Je krijgt geen loon. Je krijgt natuurlijk wel betaald voor je werk, maar geen vakantiegeld en je krijgt niet doorbetaald bij ziekte of voor vrije dagen.

Is bovenstaande op jouw situatie van toepassing? Dan kun je een modelovereenkomst zoeken.

Welke modelovereenkomsten zijn er?

De Belastingdienst heeft algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor specifieke branches en beroepsgroepen. Handig, want daarin zijn specifieke omstandigheden voor die branche of beroepsgroep opgenomen.

Algemene modelovereenkomst: welke je hier kiest hangt er onder andere vanaf of er sprake is van bemiddeling of niet. Zo niet, en er is geen sprake van werkgeversgezag én geen sprake van een verplichting tot persoonlijke arbeid, dan kun je bijvoorbeeld deze modelovereenkomst gebruiken.
Voor andere situaties zijn ook algemene modelovereenkomsten beschikbaar.

 

Jij en je opdrachtgever moeten de modelovereenkomst allebei ondertekenen en opslaan in de administratie. 

Modelovereenkomst voor specifieke branches en beroepsgroepen: er zijn heel wat specifieke modelovereenkomsten te vinden, onder andere voor:

  • Bouw,
  • Kunst, cultuur, amusement, media, 
  • Gezondheidszorg en welzijnszorg,
  • Horeca, catering, sport en recreatie,
  • Landbouw en visserij,
  • Onderwijs,
  • Overheid,
  • Vervoer,
  • Zakelijke en persoonlijke dienstverlening.

Deze modelovereenkomsten vind je hier.

Hoe lang is een modelovereenkomst geldig?

Vanaf de datum dat het document is goedgekeurd door de Belastingdienst is deze nog 5 jaar geldig. De datum waarop hij ingaat staat bovenaan het document, naast het kenmerknummer. Als hij bijna verloopt en nog van toepassing is, dan moet je hem verlengen.

Je hoeft de modelovereenkomst die je hebt gedownload en ondertekend dus niet op te sturen naar de Belastingdienst. Je moet alleen een verlenging aanvragen als hij bijna verloopt (binnen 4 maanden na de vermelde datum). 

Moet ik met iedere opdrachtgever een modelovereenkomst afsluiten?

Nee, hoor. Dat hoeft zeker niet. Als je als freelancer of ZZP’er verschillende opdrachtgevers hebt, bijvoorbeeld een of twee langlopende opdrachtgevers en af en toe nog een korte opdracht voor iemand anders ernaast, dan is het al duidelijk dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid.

Alleen als je dus voor langere tijd maar één opdrachtgever hebt, dan is het zeker aan te raden om een modelovereenkomst te gebruiken.

We hopen je hiermee goed advies te hebben gegeven. Meer tips over ondernemen? Die vind je in onze kennisbank.