Leestijd: 3 minuten

Het kalenderjaar zit er bijna weer op – bij het uitkomen van deze blog dan. Als je hem later leest, dan hoop ik dat je er alsnog iets mee kan voor de volgende keer.

Om je financiële jaar verstandig en handig af te sluiten kun je verschillende dingen regelen, zoals de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), de vrije ruimte voor je pensioen en je boekhouding.

Daarover mee.

 

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je in 2023 tussen de 2.601 en 353.973 euro hebt geïnvesteerd, kun je een percentage aftrekken. 
Welk percentage dat is vind je hier.

Dit is een aftrekpost op je winst. In principe geldt de aftrek voor alle bedrijfsmiddelen, maar er zijn uitzonderingen. En bedrijfsmiddelen met een investeringsbedrag van minder dan 450 euro komen niet in aanmerking.

Let op: als je een onderdeel bent van een vof of maatschap, dan wordt de aftrek anders berekend.

 

Wat zijn bedrijfsmiddelen?

Bedrijfsmiddelen zijn zaken die je gebruikt voor je onderneming, maar die je niet wilt verkopen én die je voor een langere tijd in je onderneming gebruikt voor het maken/ leveren van je producten en/of diensten. Dus machines, een bus of auto van de zaak, een laptop, een vergunning, etc. 

Sommige bedrijfsmiddelen worden gezien als investering waarbij je niet alle zakelijke kosten in het jaar van aanschaf mag aftrekken. Die moet, en in sommige gevallen mag, je in delen afschrijven. 

Voor een auto van de zaak en een bedrijfspand gelden andere regels. Het is daarom altijd verstandig om een boekhouder te zoeken die je ook advies mag en kan geven over slim aankopen doen, investeren en aangifte doen.

Hierover meer onderaan deze blog.

 

Slim de KIA inzetten aan het eind van het jaar

Heb je dus nog (net) geen 2.601 euro geïnvesteerd dit jaar? Maar is het wel tijd voor een nieuwe laptop? Dan is dit het moment om hem aan te schaffen. Na overleg met je boekhouder, bij voorkeur. Een nieuwe telefoon of een groot beeldscherm (van meer dan 450 euro) kan natuurlijk ook. 

 

Vrije ruimte voor je pensioen

Over al je inkomen boven de 13.646 euro mag je een percentage fiscaal vriendelijk opzijzetten. Het kan dus verstandig zijn om je inkomen nog even te spekken. Vergeet alleen al die aftrekposten niet, zoals de startersaftrek en ondernemersaftrek. Want daar gaat je inkomen van omlaag.  

Sinds 1 juli 2023 mag je veel meer jaarruimte inleggen op je pensioenaanvulling, dankzij de Wet toekomst pensioenen. Je mag een maximum bedrag inleggen (dus op een speciale pensioenrekening storten), dat bedrag mag je aftrekken op je inkomstenbelasting (dat betaal je later pas, tijdens je pensioen, in een lagere schijf) en je betaalt er geen vermogensbelasting over.

Handig om je ook hierover te laten informeren en eens in te duiken. Online zijn allemaal rekentools te vinden.

 

Zonder een goede boekhouder kun je geen grote beslissingen maken

Als je het allemaal niet helemaal snapt, zoek dan nog snel een goede boekhouder. Je moet in april 2024 pas aangifte inkomstenbelasting doen, dus je hebt nog even.

Laat je goed informeren over je pensioenopbouw, aftrekposten en andere financiële mogelijkheden.
En vergeet niet, hoe blauw de ogen van je boekhouder ook zijn, je bent zelf verantwoordelijk. Met “dat wist ik niet” kom je niet onder een boete of andere vervelende gevolgen uit. Houd je cijfers altijd goed in de gaten!

Ben je nog lang niet zover om je bezig te houden met pensioenen en andere ingewikkelde financiële zaken? Dan kun je misschien nog even uit de voeten met een boekhoudtool. Want mocht je ooit overstappen naar een boekhouder, dan is het wel verstandig dat je hele boekhouding in een goed programma zit en niet in een schoenendoos.

Ik heb een mooie boekhoudtoolvergelijker voor je opgesteld.
Succes!