Leestijd: 4 minuten

De kleineondernemers­regeling

Het oerwoud aan wet- en regelgeving kan nogal overweldigend zijn als je net je eigen bedrijf start. Een uurtje surfen op de website van de Belastingdienst en het duizelt je van alle mogelijkheden, regels en voorwaarden. Daarom leggen wij jou uit wat de kleineondernemersregeling precies inhoudt en aan welke voorwaarden je moet voldoen om er gebruik van te kunnen maken.  

Wat is de kleineondernemersregeling? 

De kleineondernemersregeling (KOR) is onderdeel van de btw-regelgeving. De regeling is bedoeld om kleine, of startende, ondernemers het leven iets makkelijker te maken. Zo hoef je, als je aan de voorwaarden voldoet, sinds 2020 geen btw op je facturen te berekenen. Daar staat tegenover dat je ook geen btw meer terug kunt vragen voor producten of diensten die jij ingekocht hebt. Als je gebruik maakt van de KOR hoef je ook geen aangifte omzetbelasting meer te doen.  

Wat zijn de voorwaarden? 

De belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de kleineondernemersregeling is je omzet: die mag per jaar niet boven de 20.000 euro exclusief btw uitkomen.  

Om de omzet te bepalen tellen alle diensten en leveringen mee die met btw-belast zijn, maar ook eventuele omzet die vrijgesteld is van btw. Daarbij moet je denken aan: 

  • financiële diensten 
  • verzekeringen 
  • levering of verhuur van onroerend goed 

Lever je bijvoorbeeld medische diensten of ben je schrijver of journalist en zijn jouw diensten btw-vrijgesteld? Dan telt deze omzet niet mee bij het bepalen van de omzetgrens.  

Wie kan gebruikmaken van de kleineondernemersregeling? 

In principe kan iedere onderneming gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. De rechtsvorm van je onderneming maakt daarbij niet uit, zolang je onderneming maar voldoet aan de voorwaarden. De vrijstelling geldt bijvoorbeeld dus ook voor stichtingen en verenigingen.  

 

Je bent niet verplicht gebruik te maken van de kleineondernemersregeling, het is een keuze. Kies jij ervoor om gebruik te maken van de btw-vrijstelling op basis van de KOR, dan geldt jouw keuze voor minimaal drie jaar. Tenzij je de omzetgrens van 20.000 euro overschrijdt natuurlijk.  

Je administratie tijdens deelname aan de kleineondernemersregeling

Zoals gezegd hoef je geen btw-aangifte te doen als je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling. Je hoeft zelfs geen facturen meer te sturen, maar het mag wel. Voor factuurbedragen tot 100 euro mag dat een vereenvoudigde factuur zijn. Daar hoeft alleen op te staan:  

  • de datum waarop je de factuur uitreikt 
  • jouw naam en adresgegevens 
  • welke goederen of diensten je hebt geleverd 

Voor facturen die hoger zijn dan 100 euro gelden de normale eisen die gesteld worden aan facturen. 

Gaat jouw omzet over de grens van 20.000 euro gedurende het kalenderjaar? Dan is de levering waarmee je die grens overschrijdt het moment waarop je weer btw moet gaan rekenen aan je klanten. Je bent dan ook verplicht weer een administratie voor je btw-aangiften bij te houden.  

Wel is het zo dat alle omzet die voor die ene grensoverschrijdende levering maakte gewoon vrijgesteld blijft van btw. Daalt jouw omzet in het volgende kalenderjaar weer? Dan heb je wel een beetje pech, want je mag de volgende drie jaar geen gebruik meer maken van de KOR.  

Hoe bepaal je of de kleineondernemers­regeling interessant voor je is? 

Gebruikmaken van de KOR kan je behoorlijk wat tijd en inspanning opleveren. Je hoeft namelijk geen btw-administratie bij te houden of btw-aangifte te doen. Toch is de KOR niet altijd interessant voor jou als ondernemer. Een paar zaken om rekening mee te houden: 

Zijn jouw klanten vooral particulieren of bedrijven die geen btw kunnen verrekenen? Dan wordt jouw marge hoger, als je je verkoopprijs hetzelfde houdt als voor je gebruikmaakte van de KOR. Heel interessant dus! 

Maar als jouw klanten voornamelijk zakelijke klanten zijn, is het een ander verhaal. Je ‘inkoopprijs’ wordt hoger doordat je geen btw kunt verrekenen. Als je jouw tarieven niet aanpast, wordt je marge kleiner en als je de tarieven omhooggooit, vinden je klanten je prijzen misschien te hoog. 

Heb je in de voorgaande vijf jaar btw op investeringen in bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen afgetrokken? Dan wordt jouw btw opnieuw berekend als de afgetrokken btw per jaar gemiddeld meer is dan 500 euro. Dit bedrag moet je dan terugbetalen. En voor investeringen voor onroerend goed moet je zelfs tien jaar terugrekenen.  

Heb jij een pand dat je verhuurt met btw? Dan kom je sowieso niet in aanmerking voor de KOR.  

Bij buitenlandse klanten (of klanten waarvoor de btw is verlegd) moet je toch aangifte voor de omzetbelasting doen.  

Aanmelden voor de kleineondernemers­regeling

Als je gebruik wilt maken van de kleineondernemersregeling kan dat pas als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en je een btw-identificatienummer hebt ontvangen van de Belastingdienst. Dan kun je je voor het eerstvolgende kwartaal aanmelden voor de KOR 

 

Dat moet wel uiterlijk vier weken voor het begin van het kwartaal. Luk je dat niet, dan moet je dit kwartaal nog een btw-aangifte doen. Zodra je schriftelijke bevestiging van deelname van de Belastingdienst hebt gehad, kun je de kleineondernemersregeling toepassen.