Leestijd: 5 minuten

Als je net begint met ondernemen, komt er veel op je af. Dan kan het zinvol zijn om een business coach te zoeken die je helpt om je bedrijf vorm te geven. Maar ook als je al een poosje ondernemer bent en bijvoorbeeld groeiambities hebt, kan een business coach uitkomst bieden. In dit blog lees je wat een business coach is, wat zo’n coach doet en hoe jou dat verder kan helpen.  

Wat is een business coach?  

Een business coach is iemand die jou persoonlijk begeleidt. Een business coach richt zich daarbij op jouw groei als ondernemer of op de groei van je bedrijf. Je kunt een coach dus inhuren om jou persoonlijk verder te helpen, maar ook om een heel team of je hele organisatie te begeleiden. Kies je ervoor om als startende ondernemer een coach in de arm te nemen, dan kan deze je helpen bij het neerzetten van een solide organisatie, maar daarnaast kan hij of zij je ook helpen met het oplossen van jouw eigen onzekerheden of problemen.  

Wat doet een business coach?  

Een goede business coach weet wat er speelt in verschillende sectoren. Daardoor kan hij zich goed inleven en aanpassen aan jouw bedrijf, jouw situatie en de doelen die je jezelf gesteld hebt voor je bedrijf. Jouw coach kan je daardoor stimuleren bij het aanpakken van issues. Zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. Je begrijpt het al: een coach geeft je niet alleen praktisch advies. De coach helpt je om jouw groei te verwezenlijken. Dat doet hij/zij door allereerst je huidige situatie in kaart te brengen. Daarbij identificeert hi/zij ook je beperkingen als ondernemer en de manier waarop je kijkt naar obstakels en uitdagingen op je pad. Met die kennis is de coach vervolgens in staat om een plan op te stellen waarmee niet alleen jouw bedrijf, maar ook jijzelf groeit. 

Een business coach is dus een tijdje aan je zijde.  

7 redenen om een coach te nemen 

Door een business coach in te huren ga je dus voor een optimale organisatie waarbij je het maximale rendement uit je bedrijf haalt. Maar waar helpt een coach je nou echt bij? We geven je 7 voordelen van een coach. 

 1. Jouw persoonlijke groeiJouw groei staat bij een coach voorop. Daarin verschilt hij dus van een consultant: jouw oach lost je problemen niet op, maar leert jou hoe je uitdagingen zélf kunt aanpakken. Daardoor helpt een goede business coach je om als ondernemer te groeien. 
 2. Fris perspectiefAls je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je al had. Een uitspraak van die strekking ken je waarschijnlijk wel. Een ervaren coach kan je helpen met een frisse blik. Door anders naar je bedrijf, je doelstellingen en jouw acties als ondernemer te kijken, verwerf jij het perspectief dat jou helpt de volgende stap met je onderneming te maken. Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je al had. Een uitspraak van die strekking ken je waarschijnlijk wel. Een ervaren coach kan je helpen met een frisse blik. Door anders naar je bedrijf, je doelstellingen en jouw acties als ondernemer te kijken, verwerf jij het perspectief dat jou helpt de volgende stap met je onderneming te maken.
 3. Advies
  Een business coach kan je advies geven. Concreet advies waar jij mee verder kunt. Natuurlijk zijn er ook coaches die vinden dat hun klanten zelf tot oplossingen moeten komen, maar over het algemeen geeft een coach je wel advies als dat nodig is. Wanneer je bij vragen vastloopt, bijvoorbeeld. Daarbij is het belangrijk dat je coach je wel vertelt hoe zijn of haar advies tot stand is gekomen. Daar leer je van zodat je in de toekomst zelf betere keuzes kan maken. 
 4. Vereenvoudigen
  Als ondernemer zie je af en toe door de bomen het bos niet meer en worden dingen in je hoofd soms groter dan ze echt zijn. Een goede business coach helpt je dan om zaken te vereenvoudigen. Door het geheel te vertalen naar taken en projecten waar je vervolgens de nodige prioriteit aan kunt geven. Daardoor loop je niet langer vast in het runnen van je bedrijf.
 5. Focus in je bedrijf
  Nieuwe mogelijkheden die je bedrijf laten groeien zijn mooi. Maar door hier (te) veel aandacht aan te besteden, kun je je core-business uit het oog verliezen. Een business coach helpt je om in deze situatie focus aan te brengen. Door samen met jou nieuwe kansen te analyseren en vervolgens te bepalen of het de focus van je bedrijf versterkt of juist verlegt. Zo maak je betere keuzes.
 6. Stok achter de deur
  Je business coach is ook de ‘stok achter de deur’. Doordat de coach voortgang van je verwacht en je vraagt wat je gedaan hebt, moet je aandacht besteden aan je persoonlijke groei en de ontwikkeling van je bedrijf. Daardoor kun je minder makkelijk smoesjes bedenken (‘de klant gaat voor’) of uitstelgedrag vertonen.
 7. Het einde van aangeleerde gedachten en ideeënVrijwel iedere ondernemer heeft beperkende gedachten en ideeën die hem of haar in de weg staan. Al je ideeën en gedachten zijn immers een afspiegeling van jouw omgeving, jouw opvoeding en je leven tot nu toe.  

 

Deze ideeën en gedachten heb je meestal onbewust. Ze kunnen je helpen of juist tegenwerken. Natuurlijk wil je liever vooral gedachten en ideeën die bijdragen aan het succes van je onderneming. Daarom helpt een business coach je om ideeën en gedachten die je tegenwerken te signaleren. En vervolgens samen met jou te zoeken naar nieuwe en net zo krachtige ideeën en gedachten die je wél helpen bij jouw ontwikkeling als ondernemer.  

Hoe kies je een business coach? 

Nu je weet wat een business coach is en wat een business coach voor je kan doen, vraag je je waarschijnlijk af waar je er één kunt vinden. Er zijn in Nederland wel 95.000 business coaches, blijkt uit gegevens van het Handelsregister van KVK. Natuurlijk kun je er eentje opzoeken via internet, maar zoals met iedere vorm van coaching is het belangrijk om de juiste coach te vinden. Dat kun je doen door:  

 • Je eerst af te vragen waarom je een business coach wilt. 
 • Daarna te bepalen bij welk doel je hulp nodig hebt. 
 • Een coach te zoeken die hier ervaring mee heeft. Dus: iemand die anderen met gelijksoortige problemen geholpen heeft en die past bij de stap die jij met je bedrijf wilt maken. 
 • Een coach te nemen waar je een persoonlijke klik mee hebt: jullie moeten immers een poosje samenwerken. 

Let erop dat de business coach die je kiest een keurmerk heeft, zoals NOBCO of het Coach KEURMERK, zo weet je zeker dat je business coach aan de vereisten voldoet. Daarbij kun je denken een minimum aan opleidingsuren of het aantal cliënten dat hij of zij coacht.  

Klaar voor jouw coach?  

Groei begint bij jou. Ben jij op zoek naar iemand met wie je kunt sparren over jouw vraagstukken? Iemand die jou kan helpen omdat hij/zij het kunstje al eens gedaan heeft? Ben je op zoek naar persoonlijke groei als ondernemer? Dan is een business coach echt iets voor jou!  Ook StartupPlan biedt coaching opties. Bekijk hier de opties!