Leestijd: 3 minuten

Bedrijfscoaching steeds meer een trend

Het is je vast opgevallen dat ‘coaches’ als paddenstoelen uit de grond schieten. Voor elk doel is tegenwoordig wel een coach te vinden. Coaching is een vrij beroep en iedereen mag zichzelf daarom een coach noemen. Hoewel bedrijfscoaching je kan verder helpen met het behalen van jouw doelen, is het van belang om zorgvuldig een coach te kiezen. Wat voor soort zoek je? En belangrijker nog, heeft deze persoon de juiste ervaring om jou verder te helpen?

Het ontstaan van bedrijfscoaching

Aan het begin van de vorige eeuw is de term bedrijfscoaching overgewaaid naar het bedrijfsleven, waarbij coaches een’ coachee’ begeleiden in het realiseren van de gewenste doelen. Een coach vormt de aanzet voor het bevorderen van professionele groei die uiteindelijk zorgt voor het succes van de coachee en de organisatie. Bedrijfscoaching kan zowel op persoonlijk vlak als in groepsverband plaatsvinden.

Verschillende soorten coaching

Voor elk verschillend doel is er een coach te vinden. Wellicht ben je al eens begeleid door een loopbaan coach, en life coach of een sport coach. Je hebt dan al een idee wat een coach voor je kan betekenen. In het behalen van jouw doelen als ondernemer, kun je raad plegen bij een bedrijfscoach.

Wat houdt bedrijfscoaching in?

Een coach helpt je om belemmeringen op verschillende niveaus te ontrafelen, startend vanuit de omgeving toewerkend naar jouw kernkwaliteiten en idealen. In grote lijnen ondersteunt een bedrijfscoach op persoonlijk vlak, zakelijk vlak of op een mix van beide.

Ben je een ZZP’er? Dan zijn de persoon en de organisatie sterk met elkaar verbonden. Een coaching traject in de mix van beide zie je daarom regelmatig terugkomen. Ook wordt er veel gekozen voor een coaching traject op de bedrijfskundige kant. Denk hierbij aan strategisch en financieel advies, maar ook verandermanagement.

Waar moet je op letten?

Van een coach mag je verwachten dat ze de benodigde ervaring en kennis meebrengen. Dit is nodig om een spiegel voor te houden of een waardige sparringpartner te zijn. Kijk naar de studie achtergrond van de coach en/of de werkervaring die is opgedaan. Je kunt jouw vraagtekens zetten bij een coach die advies geeft over ondernemerschap, die zelf geen ervaring heeft in ondernemen. Naast dat het belangrijk is dat jouw coach beschikt over de benodigde kennis en ervaring is het vooral ook belangrijk dat je een goede klik hebt met elkaar. Veel coaches erkennen dat en bieden daarom ook een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken of er sprake is van een goede match of zij je kunnen ondersteunen bij jouw specifieke vraag.

Sparringpartner nodig?

Heb je behoefte aan een sparringpartner die je helpt bij het vormgeven van je online ondernemingsplan? StartupPlan kan jou bijstaan in het maken van plannen voor de groei van jouw organisatie. StartupPlan heeft de benodigde kennis en werkervaring in huis om jou op bedrijfskundig niveau verder te helpen. Plannen voor succes!