Leestijd: 4 minuten

Inspiratie – je kunt er als zelfstandig ondernemer soms wel een extra dosis van gebruiken. Omdat je vastzit, een nieuwe dienst aan het ontwikkelen bent of nadenkt over de toekomst van je bedrijf.

Om je te helpen hebben we een lijstje samengesteld met podcasts, boeken, plekken en tips waar je inspiratie uit kunt halen.

Podcasts voor inspiratie

  • Myrian Ermes gaat in gesprek met ondernemers en managers de horeca, leisure en hospitality branche. 

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/van-blunders-tot-succesgeheimen/id1563173803

  • De podcast van Getting Things Done (in het Engels) biedt meer dan 200 afleveringen met manieren om zonder stress een productief werk- en privéleven te leiden.

https://gettingthingsdone.com/category/podcast-2/

  • In Baanbrekende Businessmodellen gaat John van Schagen en Patrick van der Pijl in gesprek met bedrijven die de spelregels in hun branche herschrijven. Maar ze vertellen bijvoorbeeld ook wat er misging bij Van Moof.

https://www.bnr.nl/podcast/baanbrekende-businessmodellen

  • Tim Ferriss is een bekende naam van het boek The 4-Hour Workweek. Hier beluister je zijn podcast:

https://tim.blog/podcast/

  • Tenslotte tip ik je over een podcast van een goede vriend van mij. In Ondernemersspirit drinken Roy en Paul een goed glas whisky terwijl ze praten over allerlei zaken die ondernemers bezighouden, zoals sollicitanten, groei, deadlines en je bedrijfsstructuur. Tijd om mij ook eens uit te nodigen, heren!

https://podcastluisteren.nl/pod/Ondernemersspirit

Boeken voor inspiratie

Hier wat boeken uit mijn eigen boekenkast die me hebben geïnspireerd op ondernemersvlak:

  • De corporate startup – Hoe je als een gevestigd bedrijf een succesvol ecosysteem voor innovatie creëert, door Tendayi Viki, Dan Toma en Esther Gons

Dit is een praktisch handboek (wel uit 2017) over het opbouwen van een innovatiecultuur.

  • Socrates op sneakers, door Elke Wiss

Deze staat al in een hoop Nederlandse boekenkasten. Je leert op elk moment en in iedere situatie door het stellen van de juiste vragen een goed gesprek te hebben. Erg handig voor verkoopgesprekken met potentiële klanten en bijvoorbeeld bij klachten.

  • Van idee naar start-up, door Sabine Kerkmeijer-van der Peijl en Natalie van Zeeland

Een praktisch stappenplan naar product-marktfit. Met dit praktische en overzichtelijke boek kun je aan de slag als je een bedrijf wilt beginnen of een nieuwe dienst of product wilt ontwikkelen.

  • De nieuwe weg – In 7 stappen naar meer omzet, door Jochum Jarigsma

Een businessboek in de vorm van een spannende roman. Ik hou ervan! Auteur Jochum Jarigsma is social entrepreneur, spreker en trainer. Hij doceert en vertelt over sales, netwerken, acquisitie en ondernemerschap.

  • Strategie = Executie, door Jacques Pijl

Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren in een nieuwe tijd. Dit boek geeft je 6 succesfactoren, 4 versnellers en 16 bouwstenen. Je raakt geïnspireerd door 16 casussen en meer dan 50 innovaties. En je kunt direct aan de slag met 5 uitgewerkte aanpakken. 

Events voor inspiratie

Events worden tegenwoordig weer volop georganiseerd. Van 3-daagse mega-events met de grote sprekers en tickets voor honderden euro’s, tot kleine bijeenkomsten van lokale ondernemers. 

Kijk vooral naar wat bij je past. En maak goede keuzes. In het eerste jaar van je ondernemerschap zul je misschien nog naar veel events gaan, omdat je nog niet zo goed kan kiezen en alles je interessant lijkt. Daar kan best een hoop tijd in gaan zitten.

Vooral banken hebben de neiging om netwerkavonden te organiseren waar een saaie spreker je eerst een verhaal van drie kwartier gaat vertellen waar je weinig aan hebt, en wat gewoon een verkapte reclame voor de bank blijkt te zijn, waarna je met 40 man in een zaaltje wordt gedumpt voor een lauwe cola.

In onze blog over netwerken kun je lezen welke events echt iets toevoegen en hoe je je het beste voorbereid. En wat je achteraf moet doen om het ook echt nuttig besteedde tijd te laten zijn. 

De ING-bank organiseert trouwens wel regelmatig nuttige events met inspirerende sprekers. De kalender vind je hier.

Vakkennis en bijleren

Zelf ga ik regelmatig naar de controlersdag van CM (VMN uitgevers). Maar dat is omdat ik het belangrijk vind om mijn vakkennis op niveau te houden.

Voor jouw specifieke vak kun je zoeken naar vakbladen, postcasts en YouTube kanalen. Cursussen zijn natuurlijk ook een goed idee. Het kan handig zijn om maandelijks wat van je omzet opzij te zetten, zodat je regelmatig kunt investeren in het op niveau houden van je vakkennis.

Ook bijleren over nieuwe ontwikkelingen en leren van gevorderde ondernemers is een goed plan. Zo zijn er bijvoorbeeld een hoop webinars over ontwikkelingen in AI, iets waar veel ondernemers nu al en in de toekomst mee te maken krijgen.

Nieuwe ontwikkelingen links laten liggen, negeren of doen alsof ze niet bestaan in niet verstandig. Je kunt maar beter op de hoogte zijn en meebewegen met ontwikkelingen. Zo heeft jouw bedrijf een betere kans van slagen en kun je kansen pakken die een ander laat liggen. 

 

Inspirerende plekken

Ik heb een kantoor in mijn achtertuin. Daar kan ik loskomen van mijn gewone, dagelijkse omgeving (en het speelgoed van mijn zoontje). Soms ga ik daar op zondagmiddag zitten, in mijn heerlijke stoel met een muziekje aan en een goed glas whisky erbij. En dan mijmeren over de komende week.

Naast reizen in mijn hoofd ben ik ook fan van reizen in het echt. Later ga ik weer een keer op reis zonder mijn gezin. Ik laat op reis mijn beslommeringen achter. Alleen een dagje op een flexplek zitten schiet niet op, je zit daar dan echt met een doel. Je moet juist even geen doel hebben. Dan komen de onverwachte dingen. Als ik op de hei zit dan moet er iets. Maar op reis moet er niets. En dan komt er dus van alles.

Tijdens mijn laatste vakantie zat ik grotendeels op zee. Zonder internet. Dat had ik van tevoren goed gecommuniceerd en in mijn emailhandtekening gezet. Dus er belde of mailde ook niemand.

Waar haal jij inspiratie uit? In onze kennisbank staat in ieder geval genoeg!