Leestijd: 4 minuten

Personeel in dienst nemen

Het aantal vacatures in Nederland is in vergelijking met vorig jaar fors toegenomen, schrijft uitzendbedrijf Randstad. In juli 2021 stonden er ruim 200.000 vacatures open, dat is 63 procent meer dan in juli vorig jaar. De zoektocht naar personeel in de grote steden gaat vooral om marketingpersoneel, verkopers en IT’ers; in de rest van het land zoekt men technici en mensen in logistiek en transport.  

Is personeel in dienst nemen niet wat voor jou? Met extra personeel in je onderneming kun je je omzet laten groeien, maar daadwerkelijk werkgever worden is een andere tak van sport. Je moet in staat zijn om maandelijks voldoende omzet te genereren om je personeel ook daadwerkelijk te kunnen uitbetalen en werkgeverslasten te af te dragen. Deze blog beschrijft de voor- en nadelen van personeel in dienst te nemen

Wanneer ben je klaar om personeel in dienst te nemen? 

Je bent goed voorbereid om personeel in dienst te nemen en klaar voor het werkgeverschap als je op de onderstaande vijf vragen een volmondig ja kunt geven: 

  1. Heb ik altijd genoeg werk voor mijn personeel? 
  2. Heb ik voldoende tijd en geld voor nieuw personeel? 
  3. Behaal ik met personeel wel voldoende omzet en winst? 
  4. Is personeel in dienst nemen de beste optie voor mijn onderneming? 
  5. Ben ik in staat personeel te managen en motiveren? 

Check of je klaar bent om personeel in dienst te nemen 

Om te controleren of je klaar bent om personeel in dienst te gaan nemen, doorloop je deze checklist. Dit helpt je de juiste beslissing te nemen om al dan niet werkgever te worden. 

Heb ik genoeg werk voor personeel? 

Met een goede analyse van je huidige omzet en winst maak je een prognose voor de komende jaren bij een krimpende, gelijkblijvende en groeiende markt. Kijk goed naar je huidige klantenbestand. Welke klanten leveren de structurele omzet, ook in de toekomst?  

Gebruik openbare bronnen zoals KvK, CBS en branchegegevens om de ontwikkelingen in de markt te ontdekken. En maak gebruik van je boekhouder of financieel adviseur om tot een gedegen prognose te komen. Daarmee krijg je een helder beeld of je in de toekomst voldoende werk hebt om personeel te kunnen aannemen. 

Wat kost personeel? 

Heb je een idee wat personeel kost, los van het maandelijkse salaris dat je ze uitbetaalt? Er komen veel meer kosten om de hoek kijken: loonbelasting, premies en pensioen zijn de eerste voorbeelden. Bedenk ook dat je medewerker een werkplek nodig heeft, met arbo-technische voorwaarden. Een laptop of pc, mobiele telefoon en misschien wel een auto van de zaak. Deze kosten lopen gemiddeld op tot zo’n 35% bovenop het netto salaris.  

Wat levert personeel je op? 

In welke mate gaat je nieuwe medewerker echt bijdragen aan de omzet en winst van je onderneming? Neemt deze taken van je over, zodat je zelf meer de boer op kunt of kun je de werkzaamheden direct doorbelasten op basis van uurtje-factuurtje?  

Maak duidelijk welke producten of diensten je extra kunt verkopen met je nieuwe werknemer. Realiseer je ook goed dat niet elke nieuwe werknemer vanaf dag 1 volledig productief is en zich net zo hard maakt voor de zaak als jij als ondernemer. 

Wat zijn alternatieven om personeel in dienst te nemen? 

Naast personeel in vaste of tijdelijke dienst te nemen, bestaan er ook nog alternatieven om extra werkzaamheden te laten verrichten voor jouw bedrijf. Je kunt een freelancer of zzp’er inhuren of bij sterk wisselende werkzaamheden een uitzend- of oproepkracht. Ook kun je medewerkers tijdelijk detacheren of via payrolling voor je laten werken.  

Het grote voordeel van deze constructies is dat ze flexibel zijn en je beter op je kosten en baten kunt sturen. Het nadeel is dat ze relatief duurder zijn. Zet de bruikbare alternatieven voor jou eens op een rij en bereken welke variant het best past voor jouw onderneming. 

Kun je zelf ook leiding geven? 

Als ondernemer weet je precies wat je met je bedrijf wilt, maar dat betekent niet automatisch dat je ook een ster verdient in leidinggeven. Met personeel in dienst krijg je er een taak en ook een rol bij als werkgever. Dat betekent dat je ook in staat moet zijn je medewerkers aan te sturen, te motiveren en te ondersteunen. Zit dat in je jouw bloed? Wat voor leidinggevende denk je eigenlijk te zijn en welke leiderschapsstijl past het beste bij jou en jouw nieuwe medewerkers? 

Met een checklist heb je wat meer inzicht gekregen in welke zaken er allemaal komen kijken bij het al dan niet aannemen van vast personeel en wat de alternatieven zijn. Heb je nog vragen over personeel in dienst nemen? StartupPlan helpt je de juiste keuze te maken bij het in dienst nemen van vast of tijdelijk personeel.