Leestijd: 2 minuten

Wat is een RSIN-nummer precies?

Als jouw bedrijf een rechtspersoon of samenwerkingsverband is, moet je beschikken over een RSIN-nummer. Maar wat is een RSIN-nummer nu precies en hoe kom je eraan? In dit blog vertellen we je er alles over!  Rechtspersonen en samenwerkingsverbanden in Nederland hadden vroeger een Fiscaal nummer (FI). In 2010 is dit FI gewijzigd in een RSIN. RSIN is de afkorting voor Rechtspersonen & Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Het nummer samen met de landcode en je btw-toevoeging vormt het btw-identificatienummer van je organisatie of samenwerkingsverband. Dat ziet er dan als volgt uit: NL – RSIN-nummer – B01 (of B02 als je al eerder een onderneming had). Dit nummer gebruik je onder andere op je facturen en voor de btw-afdracht aan de Belastingdienst.

Waar wordt het RSIN-nummer voor gebruikt?

Nu je weet wat het inhoudt, is je volgende vraag natuurlijk waar het voor gebruikt wordt. Doordat iedere rechtspersoon een eigen nummer heeft, is dit een eenvoudige manier om je te identificeren. Het RSIN van je onderneming wordt gebruikt om gegevens te koppelen tussen verschillende basisregistraties. Daardoor hoef je bij bijvoorbeeld het Kadaster of de Basisregistratie Personen niet telkens dezelfde gegevens te verstrekken. Je hoeft je daardoor overigens ook niet meer apart aan te melden bij de Belastingdienst. Deze nummers van bedrijven zijn openbaar. Je kunt ze opzoeken via de website van de Kamer van Koophandel.

Wie heeft een RSIN-nummer nodig?

Alle rechtspersonen in Nederland hebben een RSIN nodig. Het nummer is dus voor:

  • bv’s,
  • verenigingen,
  • stichtingen,
  • vof’s,
  • maatschappen

 

Heb je als zzp’er/eenmanszaak een RSIN nodig?

Een zzp’er/eenmanszaak heeft geen RSIN-nummer. Dit type bedrijf hoeft dit namelijk niet te hebben, dat wordt gebruikt voor belastingdoeleinden. Zzp’s worden anders belast dan andere soorten bedrijven en hebben dus geen RSIN-nummer nodig. Aangezien een eenmanszaak geen rechtspersoon is, krijg je als zzp’er meestal geen nummer. Dan bestaat je btw-identificatiecode uit de landcode (NL), je burgerservicenummer (BSN) en de toevoeging B01 of B02.

Waar vind ik mijn RSIN-nummer?

Om het RSIN-nummer van je eigen bedrijf te vinden, zoekt je eenvoudig uw bedrijfsnaam op de website van het Handelsregister. Het nummer wordt naast je bedrijfsnaam vermeld. Met dit nummer kun je jouw bedrijf opzoeken op de website van de KvK of aanmelden voor btw-doeleinden.

Hoe krijg je een RSIN?

Wanneer je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, geven zij je een tijdelijk btw-nummer. Binnen een week ontvang je dan een brief van de Belastingdienst waar het definitieve nummer in staat. De KVK verzorgt namelijk direct na de inschrijving van jouw bedrijf de aanmelding bij de Belastingdienst. Daar hoef je zelf niets meer voor te doen. Als de Belastingdienst aanvullende informatie nodig heeft, nemen zij telefonisch of schriftelijk contact met je op om gegevens bij je op te vragen. Zodra zij alle informatie hebben, ontvang je jouw RSN- en btw-identificatienummer.